Последни новиниСвят

Ново напрежение между Гърция и Турция заради сондажите в Кипър

Опозицията в Гърция подкрепи намерението на премиера на страната Алексис Ципрас да наложи санкции на Турция заради сондажите, които южната ни съседка провежда край водите на остров Кипър. Ципрас свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност.

Въпреки напрежението  от предизборната кампания опозицията призна необходимостта от съвместна стратегия Атина-Никозия срещу енергийните претенции на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър. Гръцкият премиер заяви, че съвместно с кипърския президент са готови с обща стратегия към заседанието на Европейския съвет през следващата седмица.

Консерваторите от „Нова Демокрация“ обвиняват Ципарс в закъсняла реакция по отношение на Анкара.

Социалистите призоваха: „Ердоган нарушава международното право, наложете незабавно санкции“.

Гръцката опозиция настоява за извънредно свикване на Съвета на лидерите на парламентарните партии.

Гръцкото министерство на отбраната опроверга информацията, че прехвърля войски към островите в Егейско море, но са прекратени отпуските на всички военни, съобщават местните медии.

По-рано Ципрас поиска да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че страната извършва сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър. Той предупреди Анкара, че я очакват последствия, които могат да стигнат и до санкции от Европейския съюз.

“Имах възможност да поговоря с президента на Кипър Никос Анастасиадис, за да определим заедно стъпките на Гърция и Кипър на дипломатическо равнище в Европейския съюз, на който и двете страни сме членки. Договорихме се в най-близко време да пристъпим към подготовка на почвата за това, срещата на върха на ЕС следващата седмица да приеме правилни решения, включващи дори приемане на санкции срещу Турция, ако бъде потвърдено, че е направила сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър”, каза Ципрас снощи.

Според него Гърция изпраща сигнал, че “този, който нарушава суверенните права на Гърция, този, който нарушава суверенните права на Република Кипър, която е член на ЕС, този, който нарушава международното право в региона, трябва да знае, че за него ще има последствия”.

Ципрас е категоричен, че всички гърци трябва да се чувстват напълно в безопасност, а съобщението до Анкара е че „всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и международното право, ще се изправи пред последствията“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button