БългарияПоследни новини

Обявено е бедствено положение в Стрелча

Кметът на Стрелча Стойно Чачов обяви бедствено положение на територията на общината. Причина за извънредните мерки е усложнената метеорологична обстановка, довела до компроментиране на вододайната зона на общината и необходимостта от предприемане на спешни и неотложни мерки за недопускане на преливане на реките, пише в заповедта на кмета.

В заповедта се съобщава, че има необходимост от предприемане на спешни и неотложни аварийно-възстановителни дейности за прекратяване на последствията, водещи до увреждане на здравето на хората и значителни щети на имуществото.

Бедственото положение в Стрелча се обявява заради неколкократното заливане на водовземните съоръжения на реката, и затлачването им с тиня, пясък и чакъл, камъни и дървета; многократното спиране на водата към града и изчерпването на запасите от чиста вода в резервоарите и замърсяването им с тиня.

По продължението на довеждащия водопровод също има щети като разрушени подпорни стени и оголени тръби.

Припомняме, че за днес е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури за 12 области на страната. На много места ще има и условия за градушки.

Само преди два дни от ВиК в града съобщиха за гражданите, че водата в Стрелча е негодна за пиене. Причината за това са обилните дъждове от последните седмици.

От ВиК оператора посочват, че водата, която пристига от пречиствателната станция, е силно замътнена. Бяха взети проби, за да се установи дали има наличие на коли-форми.

За повече новини харесайте страницата на Bulletin.bg във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button