Последни новиниСвят

Опозицията в Гърция взе голямата победа на местните избори

Опозицията в Гърция, представена от партия „Нова демокрация“ печели изборите за кмет в столицата Атина, Солун и други градове, както и регионалните избори в 12 от 13-те области в Гърция. Опозицията имаше убедителен резултат на първия тур на местните избори, както и на вота за Европейски парламент преди седмица.

В Атина с над 65 % от гласовете за кмет е избран Костас Бакоянис, син на бившата кметица от консервативната Нова демокрация Дора Бакоянис – първата жена, избрана за кмет на Атина през 2003 г. Негов съперник бе кандидатът, подкрепен от управляващата лява партия Сириза Никос Илиопулус.

В областта Атика, където са близо 30 процента от регистрираните избиратели в Гърция, губернаторът Рена Дуру от Сириза бе победен от консерватора Гиоргос Патулис, спечелил 66 % от гласовете.

Избирателната активност бе доста по-ниска от миналата неделя – на регионалните избори тя спадна от 58 на 41 процента, а на общинските – от 59 на 44 процента, посочва АП.

Причината за тази голяма победа се корени в тежките икономически реформи, които извърши правителството на Алексис Ципрас. Те имаха дисциплиниращ ефект и бяха изключително непопулярни сред населението. С тази победа „Нова демокрация“ е фаворит за спечелване на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 7 юли.

Припомняме, че Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви предсрочни избори, след тежката загуба от опозиционните консерватори на изборите за Европейски парламент. Мандадът на Ципрас изтича през октомври и парламентарните избори бяха предвидени за есента.  След победата на евровота лидерът на „Нова Демокрация “ Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция се нуждае от ново по-силно правителство. Той призова премиера да поеме отговорност за действията си и за доброто на страната да подаде оставка.

Подобни статии

Back to top button