БългарияПоследни новини

Оранжев код за порои и градушки в 4 области днес

Във вторник валежите ще продължат. Ще вали интензивно около и след обяд – от североизток на запад-югозапад. Очакваме опасни летни бури с краткотрайни порои, бурен вятър и мощна гръмотевична активност. Температурите през деня ще бъдат между 27 и 32 градуса.

порои, градушки, дъжд, време
източник: НИМХ

В областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Враца валежите ще са най-силни и количествата за 24 часа ще стигнат до 50-60 литра на квадратен метър. В сила е оранжев код за опасно време.

В сряда ще вали, но вече с по-голяма честота и интензивност в южната половина на България. В четвъртък преваляванията временно ще спрат. Ще се повишат леко и температурите и средните максимални ще бъдат 32-33 градуса.

През последните дни силните дъждове и бури причиниха наводнения на много места в страната. Силните порои в София в понеделник следобяд превърнаха много от улиците в реки. За кратко се изляха 23 л/ кв. метър дъжд и затрудниха транспорта в столицата. Аварийни екипи работха по над 80 сеигнала за наводнени улици, завиряване, паднали дървета и клони. 

В Пловдивско ситуацията също беше сериозна. Поради наводнения на улици част от асвалтовата настилка по пътищата в няколко села в областта беше отнесена от водата. Поради силните ветрове имаше паднали клони.

Прогнозата за времето до края на седмицата обещава още дъждове и опасност от градушки, както и временно захлаждане.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button