Последни новиниСвят

Отравянето на Скрипал ръководено от висш руски майор?

Ново журналистическо разследване хвърля още светлина върху отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март миналата година. Според сайта “Белингкат” и Би Би Си зад покушението стои високопоставен руски майор от военното разузнаване, който е пребивавал в Лондон. 

Според “Белингкaт” мъжът на име Денис Сергеев се е намирал в Обединеното кралство в момента на атентата срещу Скрипал, а през 2015 г. е бил в България, когато е бил отровен местен търговец на оръжия.

Става въпрос за българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г. Сайтът за разследваща журналистика преди няколко месеца откри, че единият от заподозрените за отравянето на Скрипал е бил у нас по време на покушението на Гебрев, а в последствие и в други балкански държави. Разкритието породи възобновяване на разследването за отравянето на Гебрев, но все още информация за подробностите около него не е получена.

Би Би Си и “Белингкет” са успели да проследят движенията и телефонните комуникации на Сергеев, докато е бил в Лондон. Неговият телефон с нерегистрирана карта “не оставя следите, които обикновено оставят нормалните номера”.

Според Би Би Си той е използвал приложения като “Уотсап” и “Телеграм”, за да комуникира с двамата руски агенти в Солсбъри и с командването в Москва.

“Участието на генерал-майор показва каква важност се е придавала на тази операция”, посочи “Белингкет”.

Русия отрича да стои зад отравянето на бившия шпионин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button