Последни новиниСвят

Папа Франциск предупреди, че Европа е в опасност

Папа Франциск направи първия си коментар след изборите за Европейски парламент. По думите му Европа днес е нападана не с оръдия и бомби, а с идеологии “които не са европейски, които идват или отвън, или от малки групи в Европа.”

Коментара си главата на Римокатолическата църква направи на борда на самолета, с който се завърна във Ватикана от тридневната си визита в Румъния. Той призова да не позволяваме вропа да бъде превзета от песимизъм или от идеологии.

Франциск напомни на журналистите колко разделена и войнствено настроена е била Европа в годините преди двете световни войни на ХХ век. “Моля да не се връщаме към всичко това. Нека се поучим от историята. Нека не падаме в същата дупка.”

Папа Франциск бе попитан какво мисли за изборите, за крайно десния италиански вицепремиер Матео Салвини и за други европейски проблеми, разказва “Ройтерс”.

“Ако Европа не се заеме внимателно с бъдещите предизвикателства, тя просто ще се изчерпи. Европа вече престава да е “Майка Европа” и се превръща в “Баба Европа”. Тя остаря. Тя изгуби целта си да работим всички заедно. Някои дори сигурно се питат: “Това ли е краят на 70-годишното приключение?”

Папа Франциск подчерта, че думите му не са конкретно за ситуацията в Италия, а са за Европа като цяло, защото и без това му било почти невъзможно да проумее политиката на сегашните управляващи в Рим.

Припомняме, че след изборите за Европейски парламент в края на май се сбъднаха очакванията на анализаторите за засилване на позициите на популистите и антиевропейски настроените партии. И при посещението си в България в началото на май папата отправи послания за мир и любов между хората и различните религии.

Подобни статии

Back to top button