БългарияПоследни новини

Партиите имат срок до 2020 г. да върнат близо 15 млн. лв.

Политическите партии, които са получили вместо 11 лева на действителен глас, по 13.20 лева на глас от последните парламентарни избори насам, ще трябва да върнат надвзетите суми в срок до края на  2020 г. Това решение взе окончателно днес народното събрание.

Решението партиите да върнат надвзетите субсидии бе гласувана като изменение в Закона за политическите партии, а общата сума, която трябва да бъде върната, е 14.5 млн. лева. 

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас, като са начислявани малко над 13 лева, тъй като са отчетени и гласовете „не подкрепям никого“.

Все още на дневен ред стои и въпросът за размера на партийната субсидия. Преди дни на първо четене беше прието тя да се намали от 11 на 1 лв. От БСП възразиха и обявиха, че са „за“ намаляване на партийната субсидия, но все още не са предложили своя размер и позиция, тъй като този 1 лв. щял да попречи на правилното функциониране на партиите. Социалистите изразиха готовност за диалог и политически консултации между първо и второ четене на промените.

Другото контрапредложение, което направи впечатление, беше това на ДПС – субсидията да стане 0 лв. От движението предлагат у нас да бъде наложен американският модел и да се позволи външното финансиране на партиите от физически и юридически лица.

Приетият на първо четене размер на финансовата помощ е само за 2019 г., тъй като той се гласува всяка година в Закона за държавния бюджет. 

Подобни статии

Back to top button