БългарияНа Фокус

Патриоти питат: Учен ли е Доган и с какво Софи Маринова ни е прославила?

Патриоти от ВМРО поискаха Министерството на образованието да направи пълна ревизия на съдържанието в учебниците. Като мотив воеводите посочиха, че в действащите учебни помагала към момента има някои спорни и дори граничещи с комичното твърдения. 

Според Народния представител Милен Михов в един от учебниците по предмета „Човек и общество“ почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като учен.

„Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство“, коментира Михов.

Депутатът е против твърдения като това, че фолк певицата Софи Маринова е прославила България по света. 

Воеводите изразиха учудването си, че министърът на образованието се е задействал бързо относно „периода на реалния социализъм след Втората световна война“, докато в същото време коалиционните партньори чакат вече близо година резултата от поисканата от тях пълна ревизия на съдържанието на всички учебници. 

Припомняме, че министър Красимир Вълчев спря отпечатването на учебника по история за 10 клас и обяви, че то ще се коригира. Реакцията му дойде, след като излязоха протестни декларации на извънпарламентарни десни партии и апел лично към него, отправен от Цветан Цветанов, за когото премиерът обяви, че вече не е част от ГЕРБ.

Доц. Милен Михов отбеляза, че за първи път министърът на образованието се намесва в учебното съдържание, което поначало е отговорност на държавата. „И ние трябва да кажем, че постъпката на министъра е нещо ново. Дълго време от МОН ни убеждаваха, че държавата не може да цензурира обучението и учените, авторите на учебници, имат пълната свобода да формират тяхното съдържание. Затова ние приветстваме дейността на министъра“, заяви зам.-председателят на просветната комисия в Народното събрание.

Историкът от ВМРО обаче изрази недоволство, че текстът на спрягания учебник по история за 10 клас изобщо не е достъпен и не може да бъде прочетен.

ОТГОВОРЪТ

След изявлението на Михов единствено от издателство „Просвета“ разпространиха своя позиция до медиите, в която се заявява, че твърденията му за името на Доган в учебника по „Човек и общество“ не са верни. 

„В действащия досега учебник по Човекът и обществото за 4-и клас името на г-н Доган отсъства. Това име не е споменато и в новия учебник по предмета за 4-и клас, който ще влезе в училище от 15 септември 2019 г. В учебник, разпространяван до 2014 г., г-н Доган е споменат, но като политик, какъвто – едва ли някой би оспорил – той е. Следователно в нито един вариант, а още по-малко в действащите варианти на учебник по човекът и обществото на Издателска група „Просвета“ Ахмед Доган не е определян нито като „учен“, нито като „учен със съществен принос“. Не отговаря на истината и твърдението, че „името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров“, пишат от „Просвета“.

Издателската къща обаче не е единствената, която пише и издава учебници у нас. Твърденията, засягащи Ахмед Доган и Софи Маринова съвсем спокойно може да присъстват в други одобрени от МОН учебници, издадени от различни фирми.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button