БългарияНа Фокус

Пеевски е против субсидиите на партиите да са 1 лев на глас

Депутатът, медиен собственик и бизнесмен Делян Пеевски отново се появи на работа в Народното събрание след като не беше идвал повече от две години до след изборите. Той използва появата си, за да се обяви против предложението на ГЕРБ партийните субсидии да бъдат намалени от 11 лева на действителен глас, както е в момента, до 1 лев на глас.

“Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите. Ако бъде приет такъв модел на финансиране на партиите, това означава, че всички партии ще станат собственост на олигарсите. Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лева партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лева”, уточни Пеевски.

По думите му предложението партийната субсидия да е 1 лев на глас е “див популизъм”. Ако трябва моделът на финансиране да се промени, то трябва субсидирането да се премахне и да се мине към американския модел на отворено финансиране, смята Пеевски.

Актуализацията на държавния бюджет, с която се въвежда 1 лев партийна субсидия за действителен глас, влиза на първо четене в Народното събрание.

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от Министерски съвет, се предвижда от 1-ви юли – партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.

Делян Пеевски коментира и инициативата си за намаляване на ДДС за някои стоки. Днес са първите консултации с производители на брашно и на тестени изделия, каза той. 

„Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите“, допълни депутатът от ДПС.

След като преди евровота срещна остри критики и се появиха съмнения, че Пеевски изобщно не живее в България, народният представител от ДПС се появи лично в Народното събрание, за да се откаже от мястото си в ЕП. Освен това той заяви, че от партията му ще предложат редица социални законодателни промени, каквито от БСП се опитват да прокарат от години – например намаляване на ДДС за хляба и безплатни детски градини.

Подобни статии

Back to top button