БългарияНа Фокус

Пенсиите-по високи от днес, скачат и токът и парното

От днес влиза в сила увеличението на пенсиите с 5.7% То ще засегне над 2,13 млн.  възрастни хора у нас.  Таванът на пенсиите също се увеличава –  от 910 лева на 1 200 лева. 270 милиона лева са осигурени за индексацията.

На практика увеличение сега няма да получат единствено възрастните хора, които са се пенсионирали през тази година и получават размер на пенсията по-висок от определените минимални.

Приложен процентът на нарастване от 5,7 на сто означава, че минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 207,60 лева ще стане 219,43 лева. Социалната за старост пък скача от 125, 58 лева на 132,74 лева.

Изплащането ще започне от 8-ми юли, като на тази дата парите ще са по сметките на възрастните хора, заявили получаване по банков път. За останалите пенсионери изплащането на пенсиите ще става по график в пощенските станции.

СКОК НА ТОКА И ПАРНОТО

От днес се увеличават и цените на тока, парното и топлата вода. Средно увеличението на електроенергията е с 3,5 % , а на топлоенергията – 4,5 на сто за страната.

След проведените обсъждания на цената на тока за новия регулаторен период до средата на следващата година, енергийният регулатор предлага 3,5% поскъпване за абонатите на ЧЕЗ, 3,6% за EVN и 3,4% за Енерго Про.

Най-голямо увеличение в цената на парното и топлата вода се очаква в Разград – 17%, следван от Габрово с близо 13%. Около 7 % увеличение се очаква в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново, а за София планираният ръст е с 4%. Поевтиняване пък с 0,4% се очаква в Сливен. Единствено природният газ ще бъде по-евтин от 1 юли – с под 1 процент.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button