Последни новиниСвят

Повторни кметски избори в Истанбул. Кой ще надделее?

Над 10 млн. души отиват отново до избирателните урни в Истанбул, за да гласуват за кмет. Те ще трябва да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу.

Причината за повторния вот е, че първият, провел се през март, беше анулиран по искане на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган. Поводът – вота в икономическата столица на южната ни съседка бе спечелен от кандидата на основната опозиционна партия – Екрем Имамоглу. 

След искане изборите в Истанбул да бъдат касирани, централната избирателна комисия се съожрази с протеста на управляващите в Турция и бе насрочен нов вот. 

Крайбрежните градове, в които опозицията държи главните постове, проведоха кампания в Twitter, използвайки различни техники да накарат гласоподавателите да отидат до урните.

Като например шеговити текстове: “На 23 юни ще бъде 150 градуса по Целзий, затова по-добре си останете в Истанбул, а не ходете на море”.

Истанбул е град с размерите на цяла държава. Населението му е над 16 млн. души. Традиционно това е мястото, наричано „Сърцето на Турция”. В Инстанбул има както икономически и политически, така и чисто имиджови варианти за влияние на всички слоеве на обществото. 

„Искам да кажа едно – всеки да отиде и да си подаде гласа, за да няма повече избори в Истанбул, а който спечели ще го поздравим”, заяви зам.-кмет на Чорлу Гюнер Четин.

“Държава в държавата. Един голям град около 20 млн. След тези местни избори всичко може да се подреди, в цялата страна. Особено за младежите и тяхното очакване е за промяна”, каза проф. Юксел Озкан – депутат от Републиканската народна партия.

Опозицията в Турция спечели местните избори през март в редица ключови градове и области. Спадът в доверието и рейтинга на Реджеп Ердоган се дължи на икономическата криза, в която изпадна страната му след увеличените американски мита, срива на лирата и влошените отношение с ЕС и Вашингтон. Затова кметският пост на Истанбул е толкова важен за Ердоган. 

От друга страна обаче социологическите проучвания дават преднина на Имамоглу пред Йълдъръм с около 5%.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button