БългарияНа Фокус

Полицай под прикритие разкрил измамите с ТЕЛК в София

Служител на МВР се представил за клиент, който иска да получи фалшиво ТЕЛК решение от медицински лица в столицата и така се стигнало до вчерашната акция, в следствие на която бяха задържани трима лекари. Това съобщи на пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с поредната спецоперация срещу фалшиви ТЕЛК-ове. 

“Този служител на МВР е платил капаро, крайна сума и е получил решение на ТЕЛК, че е с 50 процента нетрудоспособност, но той е здрав”, обясни Гешев.

ГДБОП са установили данни за над 100 случая нациздадени на фалшиви ТЕЛК решения от същата група в София.

Настоящото досъдебно производство е образувано с постановление на прокурор при Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. То е образувано по повод на сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София.

Групата е създадена за извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с придобиването на степен на инвалидност от ТЕЛК комисиите, каза говорителят на СП Сийка Милева.

Тя уточни, че в групата са трима лекари, двама от тях са председатели на ТЕЛК комисии – едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора многопрофилна болница за активно лечение в София. Третият лекар е психиатър и е управител на медицински център.

Основната роля в престъпната дейност е имал посредникът между лекарите и хората, които са желаели да се снабдят с фалшиви решения от ТЕЛК.

“Това е лице от български произход, осъждан е и е криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар”, обясни Милева.

Нова спецоперация срещу фалшивите ТЕЛК-ове

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button