БългарияНа Фокус

Пореден ден километрични опашки към Гърция

Трети пореден ден продължават километричните задръствания на граничните пунктове за изход от страната към Гърция. Вчера те достигнаха до 4 км на най-натоварения ГКПП „Кулата“ – затруднено беше преминаването както на леки автомобили, така и на тежкотоварни превозни средства. 

Тази сутрин още в 7:20 часа сутринта опашката от превозни средства на граничния пункт е била 2 км. Изходът на магистрала „Струма“, непосредствено преди ГКПП „Кулата“ е затапен напълно.

Пътуващи казаха пред БГНЕС, че за море трябва да се тръгне в 3 часа през нощта от Благоевград, а попаднали в задръстване преди пункта казаха, че ще стигнат на море в южната ни съседка довечера.

Пред пункта чакат и много автобуси, превозващи туристи от така наречените „екскурзии за един ден“. Те са предпочитани в югозапада тъй като за 25 лева си един ден на морето тръгва се в 6 часа сутринта и се прибират към 20 часа, но в този трафик реално на море в Гърция максимумът на престоя е 6 часа.

Трафикът на превозни средства в посока Гърция се увеличава с всяка изминалата минута и тапата от автомобили продължава да се увеличава. Според Ива Илиева, представител на туристическа агенция, проблемът е от две седмици заради изискване документите на децата да минават през електронен четец за проверка.

„ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ“ ОБЯСНИ

Основната причина за опашките на ГКПП „Кулата“ е увеличеният пътникопоток – с 25% повече спрямо 2018 г., обясняват от „Гранична полиция“. 

„Основната причина е увеличеният трафик спрямо предходната година, пътникопотокът или по-точно потокът на леките автомобили и автобусите се е увеличил с около 25 %. Трасетата са три, на които работим. Обработката на един автомобил отнема не повече от 30 секунди. Бави ни това, че хората не винаги са си приготвили необходимите документи за преминаването през граничния пункт“, посочи Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция“.

Главният комисар уточни, че за последното денонощие през пункта са преминали над 10 хил. автомобила. 

Хората не винаги са си приготвили необходимите документи за пътуване и това бави преминаването през граничните пунктове, съобщи още Кичиков.

Основен проблем сеоказва пътуването на деца, придружавани само от един родител. Причината е, че в такива случаи трябва да се представи на границата декларация за съгласие детето да напусне страната, подписана и от двамата родители. Често обаче такива документи липсват. 

„Апелирам към тези, които пътуват с деца, а е само единият родител, да си носят копия на въпросните декларации, защото само за изтеклото денонощие 436 лица, пътуващи със своите деца, не са носили такова копие и се е налагало да правим ние копия в „Гранична полиция”, отбеляза главният комисар. По думите му това е единственото, което бави движението.

От „Гранична полиция“ призовават пътуващите да се насочат към по-малко натоварените гранични пунктове към Гърция – „Илинден“ и „Златоград“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button