БългарияНа Фокус

Преговарящи от САЩ пристигат у нас заради F-16

Следващата седмица в България пристигат преговарящи от страна на САЩ, които ще водят разговори за закупуването на F-16 за българските ВВС. Това съобщи днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

„В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем самолета F-16 за нуждите на българската армия“, каза Каракачанов по време на парламентарния контрол.

По думите му преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация.

Каракачанов очаква среща с американският секретар по отбрана още следващата седмица ако няма промяна.

Според първоначалната оферта цената на осем от изтребителите за нас ще бъде 2,2 млрд. долара. Това съобщи вчера от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов. Сумата не е заложена в бюджета на държавата тази година и за да бъде финансирана министерството на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг с 300 млн. лева. 

По-рано САЩ обявиха цена от 1,6 млрд. долара за 8-те многоцелеви изтребителя, като сумата се равнява на около 2.7 млрд лв. и е над нашите очаквания

„Нашият стремеж е ясен – да купим най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация. Не купуваме самолети само за да имаме самолети, не ги купуваме само за охрана на въздушното пространство, не ги купуваме само, за да правим авиошоу, купуваме авиация, която, не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия“, заяви Каракачанов преди дни.

Припомняме, че в началото на преговорите цената на изтребителите беше основната пречка. Според информация, оповестена тогава от военния министър Каракачанов, не може да се постигне съгласие за цената. Очевидно обаче и двете държави са направили отстъпки и е постигнат консенсус. междувременно Народното събрание одобри надвишаването на първоначално отпуснатата сума от 1.8 млрд. лева. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button