БългарияНа Фокус

Предотвратен е терористичен акт в Пловдив

В Пловдив е предотвратен терористичен акт. Според “24 часа” престъплението е било запланувано от непълнолетен, който е бил арестуван.

В петък специализираният съд е решавал каква мярка за неотклонение да му наложи. Той е българин от семейство, за което досега не е имало съмнения за връзка с радикализирани формирования.

Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

Източници от МВР обясниха пред БНР, че поради неизвестни причини младежът се поддал на ислямско радикализиране в последно време. Не е ясно какво точно е възнамерявал да извърши той.

Разследването по случая продължава. Ще се работи и по версиите за съучастници на младото момче.

Очаква се по-късно днес от прокуратурата да дадат повече подробности на извънредна пресконференция за опита за осъществяване на терористичен акт.

Разбирайки за новината по време на интервю в сутрешния блок на bTV, финансовият министър Владислав Горанов разкри, че преди около седмица е разбрал от колеги от ДАНС, че “в Европа се разпространява информация” за повишен риск от терористични атаки. Той обаче не е запознат с конкретни данни за България.

Подобни статии

Back to top button