БългарияНа Фокус

Президентът и премиерът в сблъсък заради субсидиите

Нов задочен сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов – този път заради субсидиите на партиите и предложението те да бъдат намалени от 11 лева на действиетелен глас на само 1 лев на глас. Проектозаконът, който трябва да уреди намалението на отпусканите за политическите субекти средства вече бе приет на първо четене в парламента, като против него гласуваха опозиционните партии БСП и ДПС. 

Държавният глава, очаквано, застана на страната на левицата, заявявайки, че намаляването на субсидиите поставя малките партии в неизгодно положение. 

„Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии. Те се финансират директно от властта. Правят го по начин, по който дори не се и крият. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение на практика би задушавало опозицията точно преди местните избори”, коментира президентът Румен Радев.

Отдавна се спекулира, че президентът Радев има планове за бъдещ политически проект, макар и той да отрича. 

Министър-председателят Бойко Борисов пък отвърна на думите на държавния глава така:

„Местният вот е чак октомври. 2 години имаше президентът Радев да говори срещу Слави Трифонов. Не съм го чул да се обади”, каза премиерът Бойко Борисов.

Един от мотивите на вносителите на законопроекта от ГЕРБ да бъдат намалени партийните субсидии бе да спре да се говори, че партията на Борисов печели изборите, защото разполага с много пари. Действията на ГЕРБ обаче бяха окачествени от страна на опозицията в лицето на БСП като “популистки”.

Вдигане на вежди в парламента пък предизвика новата поява на Делян Пеевски, който катеорично заяви, че партийните субсидии не трябва да бъдат намалявани, а трябва да бъдат напълно премахнати и партиите у нас да се финансират по отворения модел на САЩ – чрез преки дарения от гласоподавателите. 

ПАРТИИТЕ ЩЕ ВРЪЩАТ БЛИЗО 15 МЛН. ЛЕВА

Партиите, които са получили държавни субсидии, трябва да върнат надвзетите суми, реши официално правната комисия на парламента. Решението беше взето почти без дебат и с пълно единодушие.Утре предстои предложението да бъде оконателно гласувано в пленарната зала, като не се очаква да има изненади. 

По време на заседанието на комисията стана ясно, че партиите ще трябва да върнат около 14.5 млн. лева. Сумите ще бъдат удържани от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button