На ФокусСвят

Президентът на Македония: Гоце Делчев е българин!

Безспорно е, че Гоце Делчев се е определял като българин. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю, което ще бъде излъчено тази вечер по местна телевизия.

Той обаче настоя, че Гоце Делчев се е борил за независимостта на Македония, а не за връщане на земите на България.

„Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави“, каза Пендаровски.

В интервюто пред телевизия „Алсат“, той призна, че Гоце Делчев се е обявявал за българин и това е „безспорна политическа истина“.

„Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период, е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“, заяви Пендаровски.

Пендаровски нарича признаването на Гоце Делчев за българин „червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине“.

„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел от работата на комисията и за това, че няма резултати…“, коментира Пендаровски, визирайки съвместната комисия по историческите въпроси. „Неофициално те казват, че ако няма резултати, ще ни блокират“, добавя македонският държавен глава.

Припомняме, че от работата на съвместната междуведомствена комисия първи се оплака вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО). По думите му Северна Македония използва България, за да прокарва политиките си за влизане в ЕС и НАТО, без да поема истински ангажимент за разрешаване на историческите спорове. Повод за изказването му стана липсата на консенсус в комисията около личността на Гоце Делчев и това дали той е българин или македонец. 

Изказването на воеводата провокира и реакция от страна на министерството на външните работи. Минисър Екатерина Захариева заяви, че от години македонците лъжат децата си за историята и България няма да се примири с това. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button