БългарияНа Фокус

Президентът не смята, че надхвърля правомощият си с разговорите за нов обвинител

Президентът Румен Радев организира кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор.

Държавният глава ще изслуша позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България, във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител номер едно.

През май Румен Радев обсъди темата с представители на изпълнителната и съдебната власт. Тогава настоящият главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че разговорите са подранили, а президентът репликира, че те целят да отговорят на обществените очаквания за прозрачна процедура.

Заради серият от срещи, които инициира, Радев бе обвинен, че се намесва в съдебната власт и надхвърля правомощията си на държавен глава, намесвайки се в темата.

По време на организираната от него кръгла маса обаче президентът категорично даде да се разбере, че не мисли по този начин.

“Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор”, категоричен бе президентът.

Той допълни, че според него при избирането на нов обвинител №1 е важен критерият за независимост и воля за налагане на законността. 

“Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение на края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание”, подчерта Радев.

Мандатът на настоящия главен прокурор изтича през януари 2020 година.

Ако тази статия Ви е хресала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България цъкнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button