БългарияПоследни новини

ПРЕЦЕДЕНТ: Съдът отмени глоба за шофиране без колан заради затлъстяване

Шофьор от Пловдив бил глобен с 50 лв., защото карал без колан. Съдът обаче отмени санкцията, тъй като водачът представил документи, че е затлъстял.

Едричкият пловдивчанин бил спрян от катаджия на 9 март около 22.50 часа на булевард “Васил Левски” в града, пише “Монитор”. Пътният полицай констатирал, че мъжът шофира без предпазен колан своята “Дачия” и вдигнал палката.

Пълният водач не оспорил, че кара без колан и обяснил, че няма как да го закопчее около тялото си поради наднорменото си тегло. Тези му обяснения обаче не били приети от полицая и на 8 април т.г. водачът се сдобил с наказателно постановление.

Последвало обжалване в съда, където шофьорът представил медицински документи за състоянието си. Според заключенията на лекарите шофьорът “страдал от затлъстяване, свръх тегло в областта на корема”.

Затова медиците му препоръчали да не ползва предпазен колан, за да има бързи реакции при шофиране. Те му предписали медикаменти за сваляне на теглото и му наложили диетичен режим на хранене.

Така съдебният състав отменя наказателното постановление на едрия пловдивчанин, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

ЗАЧЕСТИЛИ ПЪТНИ ИНЦИДЕНТИ

През миналата седмица КАТ проведе акция на пътя. При нея само за четири дни бяха установени над 20 хил. нарушения на водачите, половината от които – за превишена скорост. Съставени бяха и 2500 акта за административни нарушения. 

Акцията бе провокирана от зачестилите инциденти по пътищата на страната. Само за четири дни тежките катастрофи у нас са били над 70 с 12 загинали и 89 ранени.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button