БългарияНа Фокус

Проверките по „Апартаментгейт“ приключиха с извод, че няма нередности

Няколкомесечната документна проверка на Антикорупционната комисия не открила данни за конфикт на интереси по скандала „Апартаментгейт“. И при 11-те проверявани не са открити данни за нередности, съобщава БНР. За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията.

Самата прокуратура продължава работата си по същите имоти, но вече търсейки данни за извършено престъпление. Тъй като част от проверките зависят и от разпоредени данъчни ревизии, резултати от прокурорската линия на „Апартаментгейт“ все още не са готови. Но, по думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, новини ще има по линия на къщите за гости:

„По къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща в сегмента извършени престъпления, не в сегмента на извършените проверки от компетентност на ДПЗ.  Проверяваме. Злоупотреба с евросредства и други всякакви документи, какви ли не още престъпления. Колеги прокурори от ВКП са възложили проверки на Главна дирекция „Национална полиция“ в тази насока“.

След като не откри данни за конфликт на интереси, Антикорупционната комисия прекрати имотните проверки срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и срещу бившите министри на правосъдието и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Спрени са и проверки срещу депутатите Крум Зарков, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Валери Симеонов, и подалите оставки заместник-министри на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.

Решенията са взети в средата на миналата седмица. Проверките са ефект от т.нар. скандал „Апартаментгейт“, започнал с публикации за хора от властта, придобили имоти на занижени цени. Именно заради него голяма част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни.

Част от проверките са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в конфликт на интереси, когато са ставали новодомци или са си купували имот, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в момента на сделките.

За прекратените проверки е информирана Градската прокуратура, защото тя има правомощие да протестира решенията на Антикорупционната комисия

В решението няма участие на председателя ѝ Пламен Георгиев – обект на проверка по „Апартаментгейт“ в рамките на прокурорската проверка. Тя продължава и засяга и лицата, за които Комисията не е открила данни за конфликт на интереси.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button