БългарияНа Фокус

Продават ли ЧЕЗ на „втората Гинка“?

След появилите се обвинения от страна на БСП, че ЧЕЗ се продава на „втората Гинка“, от компанията купувач – „Еврохолд“ излязоха с официален отговор.

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд, избpaният зa ĸyпyвaч нa бизнeca нa eлeĸтpopaзпpeдeлитeлнoтo дpyжecтвo ЧEЗ y нac, Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси. Той призова политиците и някои медии да се въздържат от пазарни манипулации.

„Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира“, заяви Христов.

Той коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „ЧЕЗ е продадена на втората Гинка“ с думите: „Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора“.

Йордан Цонев от ДПС пък коментира, че сделката се осъществява в „тежка корупционна тишина“. Асен Христов заяви, че се е чул с него и той му е обяснил, че това не било лично негово мнение, а на част от хората в ДПС. Христов не приема изказването като атака, а по-скоро като търсене на сензация. Той допълни, че много малко политици познава и е горд, че Еврохолд е независим от държавата.

Колкото до Цветан Цветанов се познавал с него по линия на спорта. Самият Христов е вицепрезидент на Федерацията по лека атлетика. Той отрече категорично политикът да му е помагал в бизнеса.

Според него причината сделката с „Инерком“ и Гинка Върбакова да се провали е, че тя е много малка компания, която се е опитала да надскочи себе си, а банките не са й повярвали.

„Предимството на „Еврохолд“ е, че дружеството е от ранга на ЧЕЗ – голяма компания, добре известна в чужбина. Големите банки ни познават и са ни предоставяли многократно ресурси, с които сме придобивали дружества в чужбина“, поясни председателят на Надзорния съвет на дружеството.

След сделката с активите на ЧЕЗ в България „Еврохолд“ има намерение да придобива компании от електроразпределението и в съседни държави. Две банки ще финансират сделката. Очакванията са покупката да бъде одобрена от КЗК и КЕВР до края на годината.  Еврохолд иска да се освободи от автомобилния бизнес.

След коалиционния съвет между ГЕРБ и ОП премиерът Бойко Борисов също коментира продажбата на електроразпределителното дружество. По думите му той няма да се меси в сделката.

„Аз не се меся в работата на независимите регулатори, както не се намесих предишния път, така и днес. Имаме независими регулатори, така че там има квоти от всички политически партии. Нека да ги оставим да се произнесат. И предишния път се направи политическа атака, но видяхме, че не е основателна“, коментира той пред медиите.

Той не пожела да коментира дали бившия му заместник Цветан Цветанов е замесен в сделката, или не, като изтъкна довода, че той е извън ГЕРБ.

„Колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов“, илюстрира ситуацията лидерът на ГЕРБ.

Въпреки изказването му, че няма да се мсеи и не се е месил при предишната сделка за покупката на ЧЕЗ, припомняме, че собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова, никому неизвестна преди това, беше привикана в Министерския съвет да дава обяснения за намерението си на купи електроразпределиелното дружество. Освен това тя бе заподозряна в близки връзки с енергийния министър Теменужка Петкова, което доведе и до оставката й, която по-късно беше оттеглена.

Под сянката на корупционни съмнения и несигурно финансиране за сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, Комисията за защита на конкуренцията не разреши продажбата на бъде завършена. Така се стигна до идването на новия кандидат – „Еврохолд“.

Подобни статии

Back to top button