БългарияНа Фокус

ПРОТЕСТНА НЕДЕЛЯ: Три митинга в центъра на София

След вчерашните два митинга – „София Прайд“ и „Поход за семейството“ – днес в столицата ще се проведат три разнородни протеста – полицейски, антиправителствен и в защита на българско дете в чужбина.

В 11 часа на пл. „Света Неделя“ в София служители на МВР и подкрепящи ги граждани излизат на демонстрация под надслов „Полицаите не са убийци“. Те организират митинга заради осъдителните присъди за петима благоевградски полицаи, отговорни за смъртта на Ангел Димитров – Чората, починал в ареста през 2005 година.

Петимата полицаи бяха осъдени на по 7 години затвор, което наказание изтърпяват в Бобов дол. Осъдените настояват делото да бъде преразгледано, като миналия месец демонстрация в тяхна подкрепа имаше и в Благоевград.

В края на месец май главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което бяха осъдени петимата полицаи за убийство.

Двучасово шествие с искане за оставка на правителството и разпускане на парламента е планирано да започне в 14 часа пред Министерски съвет, за да стигне впоследствие пред НДК, предаде БНР. То е организирано чрез Фейсбук страницата „Референдуми за справедливост“.

Протестиращите настояват за честни доходи, провеждане на обществени допитвания по всички въпроси, за механизъм за отзоваване на властимащи и независима съдебна система.

В късния следобед ще има и друг протест пред сградата на правителството. Надсловът му е „Всяко отнето дете е отнето от всеки от нас“.

Недоволните се събират заради случая с българското дете Атила Тодоров, което холандски съд е разпоредил да бъде дадено на приемни родители в страната. Според организаторите при случая не е взето предвид решение на българските власти, постановяващо за детето да се грижи баща му.

Планира се демонстрацията да завърши с обща молитва в 20 часа пред посолството на Холандия. Протестът е под надслов „Всяко отнето ДЕТЕ е отнето от ВСЕКИ един от нас“.

Протестът е изключително фокусиран към случая на Атила – българско момче, отвлечено незаконно от България в Холандия и неоснователно задържано в приемни семейства от 2 години насам, съобщиха организаторите. Независимо от наличието на българско съдебно решение за упражняване на родителски права от баща му (български полицай) и заповед за изпълнението и от нидерландските власти, той не може да си вземе детето от там. Службата за закрила на децата, заедно с детските съдилища в Нидерландия разиграват типична схема на „топкане на топката“ за да отложат максимално връщането на детето при баща му. Същевременно започва процедура по осиновяването му от чернокожа гей двойка. (Споменаваме го недискретно, тъй като в деня на прайда изявяването на хомосексуализма се приветства публично и гордо ), написаха в съобщението си до медиите организаторите.

Като че ли нищо не може да направи обидата по-голяма и по-тежка. Без никакво провинение към сина си, без никакви обиди, без никакво неуважително отношение, българският полицай Николай К. бе лишен от най-съкровеното си – своето дете, мотивират се организаторите.

Подобни статии

Back to top button