БългарияНа Фокус

Психолог: Радикализираното момче не е могло да извърши атентат

Според криминалния психолог Иван Тричков радикализираното 16-годишно момче от Пловдив, за което от пркуратурата обявиха, че е готвели терористичен атентат, не е било способно да го извърши. Това каза пред БТВ специалистът, който е работил с младежа преди с това да се заемат службите.

Тричков е вторият човек, който изказва това мнение в публичното пространство. Вчера това заяви адвокатът на 16-годишното момче Емил Велинов.

Според Тричков много важна е била реакцията на майката, която първа е усетила промяната у младежа и е сигнализирала на службите. Тя е видяла необичайност в поведението му, след като той е престанал да общува със семейството и е искал по-дълго да остава сам.

Психологът също така поясни, че особено уязвими са интелигентните млади хора, които търсят някакви допълнителни знания в интернет, а хората, които се закачат за подобни младежи, са много добре обучени.

Според него 16-годишният ученик е гледал някакви видеа за това как се прави самоделна бомба. Това е било под формата на някакво обучение, по думите му.

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват. Явно са му поднесли така религията, че тя му е харесала, те са добре обучени да намират какъв дефицит има в дадения човек и явно са намерили неговия, коментира криминалният психолог.

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора явно са се представили под такава форма, добави още той.

Той посъветва родителите да внимават как се държат децата им и заяви, че по последна информация е спрян всякакъв достъп на момчето с интернет.

Подобни статии

Back to top button