Последни новиниСвят

Путин отрече либерализма и бе нападнат от евролидери

Основната международна новина от днес се очертава да е присъствието на руския президент Владимир Путин в световните медии. В контекста на срещата на лидерите на страните от Г-20 в интервю за вестник “Файненшъл таймс” руският лидер отрече либерализма. Това пък стана повод европейски лидери да му отговорят остро. 

В интервюто за американското издание Путин заяви, че “либералната идея” в момента е “в конфликт” с това, което хората по света искат.

“(Либералите) не могат просто да диктуват нищо на никого, точно както са се опитвали да правят през последните десетилетия”, каза той пред вестника по повод популистките движения, набиращи подкрепа в Европа и в САЩ.

Путин разкритикува решението на германския канцлер Ангела Меркел да допусне повече от един милион бежанци в Германия като “кардинална грешка” и похвали президента на САЩ Доналд Тръмп за усилията му да спре потока от мигранти от Мексико.

“Тази либерална идея предполага, че нищо не трябва да се прави. Мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват безнаказано, защото техните права като мигранти трябва да бъдат защитени”, каза той. “Либералната идея е остаряла. Тя влезе в конфликт с интересите на огромно мнозинство от населението.”

В интервюто си руският президент заключи, че либералната идеология е “надживяла целта си”.

По врме на срещата на Г-20 в Осака председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към руския лидер с думите:

“Трябва да кажа, че не съм съгласен с основния аргумент, че либерализмът е остарял. Който твърди, че либералната демокрация е остаряла, също твърди, че свободите са остарели, че върховенството на закона е остаряло и че правата на човека са остарели”, добави той.

Това са “съществени и жизнени ценности” за европейците, каза Туск.

“Това, което намирам за наистина остаряло, са авторитаризмът, култовете към личността, властта на олигарсите, дори и понякога да изглеждат ефективни”, каза Туск.

Френският президент Емануел Макрон също отвърна на Путин, като каза: “Убеден съм, че в свят, пълен с несигурност, либералните демокрации все още имат какво да предложат. Това не е единственият модел, но е модел, който съществува и има своята сила.”

Лидерите на Г-20 се очаква да се сблъскат в спорове по търговията, външната политика и изменението на климата. Тръмп атакува и приятел, и враг, още на местна почва, преди да отлети за Осака, но в първия ден на срещата предприе поведение с по-помирителен тон.

Междувременно един от основните акценти на срещата бе проведеният разговор между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. 

Тръмп и Путин се срещнаха: Затопляне на отношенията

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button