Последни новиниСвят

Путин уволнява генерали заради скандала с журналиста

Руският президент Владимир Путин освободи от длъжност Юрий Девяткин, началник на отдел „Наркотици“ в Министерство на вътрешните работи в Москва, и Андрей Пучков, началник на дирекция „Вътрешни работи“ на Министерството на вътрешните работи след скандала за задържането на журналиста Иван Голунов, съобщи РИА „Новости“.

Иван Голунов бе задържан в центъра на Москва на 6 юни. Както заяви полицията, по време на претърсването са открили мефедрон, а по време на претърсването на апартамента – кокаин. От главното управление на МВР съобщиха, че журналистът се проверява за участие в група, която продава наркотици в Москва и Московска област.

Наред със съобщението за задържането на журналиста, Министерството на вътрешните работи публикува снимки, за които се твърди, че са направени в апартамента му. Но по-късно се оказа, че Голунов е свързан само с една от тях, а останалите се отнасят до разследването на случая с продажбата на наркотици.

От полицията обясниха объркването с грешка на служител и заявиха, че започват служебна проверка по този въпрос. Разследването поиска арест на Голунов, но съдът го изпрати под домашен арест.

Самият журналист настоява, че наркотиците са му били подхвърлени. Проверката установи, че торбичките с наркотици съдържат ДНК на няколко души, но според адвоката на Голунов върху тях не са открити отпечатъците на журналиста. В допълнение и тестът за наркотици на Голунов се оказа отрицателен.

Случаят предизвика голям обществен протест. След необичайния шум, който се надигна покрай Голунов, със случая се захвана дузина висши чиновници от различни ведомства На единадесети юни от журналиста бяха свалени всички обвинения във връзка с невъзможността да бъде доказано участието му в сделки с наркотици и той беше освободен.

Подобни статии

Back to top button