Последни новиниСвят

Първия кръг от надпреварата за наследник на Мей печели…

Бившият външен министър на Великобритания и яростен привърженик на Брекзит Борис Джонсън печели първия кръг от гласуванията за наследник на Тереза Мей за председател на британската Консервативна партия и премиерския пост на страната. 

Джонсън получи 114 от 313 гласа, подадени в тайно гласуване от депутатите на Консервативната партия в Камарата на общините. След вота кръгът на кандидатите се стесни от десет на седем.

В речта си, с която оповести кандидатурата си Джонсън обеща да прокара Брекзит и да победи „бунтовническите партии“ – т.е. партия та на Фараж Брекзит и Лейбъристката партия на Джереми Корбин.

Бившият министър на външните работи като кмет на Лондон между 2008 и 2016 г., като твърди, че е намалил процента на убийствата и е построил 100 000 жилища на достъпни цени, въпреки че не спомена, че повечето от тези домове са само на 80% от пазарния наем, което според критиците не е достъпно.

Останалите в надпреварата ще бъдат изправени пред първия си телевизионен дебат на живо в неделя в 90-минутна програма по Канал 4.

Те имат още един кръг от изборите сред консервативните депутати в понеделник преди второто гласуване във вторник, когато броят на поддръжниците се покачва от 16 на 32, като отново отпада претендентът с най-малко гласове.

Следват още няколко кръга гласуване следващата седмица, а партията се надява до 20 юни да останат само двама кандидати.

Припомняме, че Тереза Мей подаде оставка на 7 юни след като сделката й за Брекзит беше отхвърлена три пъти от британския парламент. 

Ако тази

Подобни статии

Back to top button