БългарияНа Фокус

Радев: Русия има място в АЕЦ “Белене”, независимо кой печели търга

При втората ти среща с руския президент Владимир Пътин българският държавен глава Румен Радев заяви, че Москва има място в проекта АЕЦ “Белене”, независимо кой спечели търга за изграждането й.

“Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор”.

По-рано през деня стана ясно, че руската ядрена компания “Росатом” възнамерява да участва в конкурса за строител на АЕЦ “Белене”, но още не е подала документите. ова съобщи днес пред журналисти ръководителят на компаниятаАлексей Лихачов, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Президентът Радев добави, че България продължава да разширява газопреносната си мрежа, работи по изграждането на интерконектори със съседите, а това дава възможност и за нови доставки и транзит на руски природен газ през България към Европа.

Президентът Радев призова българското правителството да преговаря за намаляване на цените на руския природен газ за България. Държавният глава е поставил въпроса за цената на руското синьо гориво и при разговорите с руския президент Владимир Путин.

Радев смята, че, ако искаме да запазим в дългосрочен план стратегическите си отношенията с Русия в сферата на енергетиката, страната ни трябва да бъде по-гъвкава. Радев е обяснил пред Путин, че има промяна в газовата карта на Европа при цените и доставчиците на синьо гориво, както и възможностите за диверсификация:

“Време е и българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ за България. Аз поставих открито този въпрос. Аз не изземвам по никакъв начин функциите на правителството. Преговорите са задача на правителството. Отварям врата – да се преговаря с “Газпром”, заяви президентът.

Президентът Румен Радев разговаря днес с руския си колега Владимир Путин в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Българският държавен глава е в Русия за участие в Международния икономически форум, където разговаря и с шефа на “Газпром” Алексей Милер. В българската делегация участва и вицепремиерът Марияна Николова. В рамките на форума Радев ще разговаря още с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения – Никол Пашинян.

Радев отчете провеждането на втора среща между него и Путин като добър знак за българо-руските отношения, които двамата “рестартираха” преди няколко месеца.

“България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация. Нашата втора среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа”, заяви Радев.

От своя страна Владимир Путин заяви, че много се радва да се срещне отново с Радев. По думите му отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.

Подобни статии

Back to top button