БългарияНа Фокус

Рекордно ниски резултати на матурата по БЕЛ

Рекордно ниски оценки са получили зрелостниците тази година на матурата по Български език и литература (БЕЛ). Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, допълвайки, че средната оценка на първата задължителна матура е едва 4,06.

Това е най-лошата оценка от въвеждането на формата през 2008 г. През 2017 г. средната оценка на матурата по БЕЛ е била 4,13, а през 2018 г. – 4,24.

Все по-малка част от зрелостниците се справят със задачата да напишат резюме на текст и все по-голяма част от завършващите избират да пишат интерпретативно съчинение върху художествен текст, вместо есе. 

На 21 май се състоя държавният зрелостен изпит по БЕЛ, на който са се явили 49 341 зрелостници. Вторият задължителен държавен изпит по 13 предмета на 23 май са положили 39 338 зрелостници, а 432-ма зрелостници са участвали в матурите по желание.

Най-много от дванадесетокласниците са избрали втора матура да държат по английски език – над 14 хил. Средната оценка на избираемата матура е 4,67. Получилите максимален брой точки са 226, което е положителна тенденция спрямо предходната година. Освен по Български език и литература, от МОН отбелязват ниски резултати и от матурите по география, биология и философия.

Резултатите по региони показват, че с най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали, сочат данните на МОН.

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас са зрелостниците от91-ва Немска езикова гимназия в София – 5,64. Това каза при представянето на резултатите от матурите Евгения Костадинова – директор на дирекцията „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище „Владислав Граматик“ от София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,60.

На трето място е 164-та Испанска езикова гимназия в София, със среден успех по БЕЛ 5,54. През миналата година училището беше на второ място.

Подобни статии

Back to top button