БългарияНа Фокус

Румен Радев с хвалебствено за Русия интервю преди форума в Петербург

Президентът на България Румен Радев даде интервю за руската информационна агенция ТАСС преди да вземе участие в икономическия форум в Санкт Петербург, който започва днес. По думите на държавния глава на България българо-руските икономически отношения трябва да се развиват въпреки международните санкции. 

„Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции, както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена“. заявява Радев.

Президентът посочи, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 г. възстановиха диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване.

„Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване“, призова държавният глава и отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв кратък срок внася нова динамика в двустранните отношения.

Радев изтъква, че страната ни има развита газопреносна мрежа благодарение на Русия и изразява мнението си, че руските доставки на природен газ са най-изгодни за България.

„Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, е позицията на държавния глава. 

Въпреки това страната ни многократно е критикувана от международната общност, че не прави стъпки, за да преодолее 100-процентната си зависимост от руското синьо гориво. 

„Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия“, заяви Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод „Турски поток“ през България.  

Според президента проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация обаче са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск, както от Русия, така и от Украйна.

„Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове“, заяви Радев в отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България, и против кого е насочено разширението на НАТО.

Припомняме, че международните санкции срещу Русия бяха наложени през 2014 г. след незаконното анексиране на п-в Крим в Украйна и подбуждането на война в страната. След това бяха осъществени и други актове на агресия от страна на Руската федерация срещу Украйна, включително конфликта в Керченския проток от края на миналата година, когато бяха задържани украински моряци. До днес те остават затворници в Крим.

Подобни статии

Back to top button