Последни новиниСвят

Руски източници са опитвали да се месят в евровота

Руски източници са разпространявали дезинформация преди европейските избори в опит да повлияят на избирателната активност, доверието в европейските институции и мнението на гражданите по някои крайни теми. Това се казва в доклад на ЕК за напредъка при борбата с дезинформацията. 

Отчита се, че злоумишлено са били разпространявани крайни мнения на основата на дезинформация, които да изострят обществения дебат. Даден е пример с пожара в катедралата Нотр Дам в Париж, когато са били изразявани мнения, че бедствието е знак за „залеза“ на ценностите на Запада, християнството и ЕС.

От началото на годината Гугъл е предприел действия срещу 130 000 европейски потребители за злоупотреби в областта на рекламата. По сходни причини Фейсбук е взел мерки срещу 1,2 милиона потребители в ЕС, а Туитър – срещу 16 000. Фейсбук е премахнал 2,2 милиарда фалшиви профила, включително и руски, а Туитър – 77 милиона. В ЮТюб са били закрити 3,39 милиона канала заради спам и подвеждане.

Все още социалните мрежи не успяват да предприемат мерки, с които да се установи кой стои зад профилите на нарушителите на правилата, както и за улеснение на потребителите да различават дезинформацията, отчита ЕК. Уточнява се, че бюджетът на службите на ЕС за засичане на дезинформация за тази година е пет милиона евро – двойно повече, отколкото за миналата година. Предстои Европейската служба за външна дейност да наеме още 50 сътрудници, които да откриват опити за саботаж на ЕС.

Подобни статии

Back to top button