Последни новиниСвят

САЩ изпращат още военни в Близкия Изток

САЩ изпращат нови 1000 военни в Близкия изток. Засилването на присъствието на Пентагона е в отговор на враждебното поведение на иранската армия, предаде АП.

Шефът на Пентагона Патрик Шанахан припомни и нападенията срещу два петролни танкера в Оманския залив. САЩ обвиняват Иран, че стои зад терористичните удари.

От друга страна свързаните с Иран групи заплашват американския персонал и интереси на САЩ в региона на Близкия изток.

САЩ не търсят конфликт с Иран, отбеляза Патрик Шанахан.

По отношение на решението на САЩ за разполагане на войници в Полша, американската страна отговаря на притесненията на Русия с довода, че действието е единствено отбранителна мярка. Това обяви посланикът на САЩ във Варшава, отговаряйки на обвиненията на Русия, че този ход е агресивен.

Обещанието на американския президент Доналд Тръмп през миналата седмица да изпрати войските в Полша беше стъпка, поискана от полския му колега Анджей Дуда заради руска агресия срещу Полша в миналото, както и за укрепване на отношенията на страната му със Запада.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков беше цитиран от руските медии през миналата седмица да казва, че ходът на Вашингтон вероятно отразявал „агресивни“ намерения.

От своя страна руският депутат Владимир Шаманов, който е бивш командир на руските специални сили, каза, че е загрижен, че американските безпилотни самолети могат да носят ядрени оръжия в определен момент.

В отговор американският посланик в Полша Джорджет Мосбахър заяви, че „това, за което говорим, е само отбранително, даващо възможност на страната да защитава границите си“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button