Последни новиниСвят

САЩ изпращат 1000 войници в Полша и им продават над 30 изтребителя

САЩ ще разположат 1000 войници в Полша. Това каза президентът Доналд Тръмп по време на пресконференция с полския президент Анджей Дуда. Тръмп обяви, че силите ще бъдат предислоцирани от американския контингент от 52 000 души в Германия и ще включват безпилотни самолети и друга военна техника.

Освен това Полша ще купи повече от 30 изтребителя F-35 от американците. Вашингтон обмисля и премахване на визовия режим за гражданите на страната.

„Макар че още имаме над какво да работим, ние се надяваме много скоро да поканим Полша в нашата програма за безвизови посещения /…/ Икономическите отношения между САЩ и Полша процъфтяват“, каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

Президентът на САЩ каза също, че Полша със собствени средства ще построи обект за разполагане на хиляда американски военнослужещи в страната.

„Полша скоро ще предостави бази и инфраструктура за поддръжка на военното присъствие на около хиляда американски военнослужещи. Полското правителство ще построи тези обекти. Без никакви разходи от страна на САЩ. Полското правителство ще плати за това“, подчерта американският президент.

Въпреки това Доналд Тръмп не потвърди информацията, че САЩ ще има постоянна военна база в Полша. Тръмп отвърна, че Америка е „много заинтересована“ от идеята, но не е склонна да се ангажира с постоянен механизъм – нещо, което вероятно ще предизвика реакция от страна на Русия.


Президентът на САЩ подчерта, че „не е загрижен“ по повод твърденията, че демокрацията в Полша е в отстъпление, допълни ДПА. „Те [поляците] знаят, че ако отстъпват [от демокрацията] , няма да се справят така добре“, каза той по повод големия икономически растеж на Полша.

Анджей Дуда репликира репортера, задал въпроса с думите: „Някой ви е излъгал. В Полша няма проблем с демокрацията“.

Пред репортерите Доналд Тръмп обяви, че обмисля да наложи санкции, свързани с проекта за газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия и предупреди Берлин, че може да стане „заложник“ на Москва.

„Ние защитаваме Германия от Русия, а Русия получава милиарди и милиарди долари от Германия“, каза Тръмп и повтори критиките си към Берлин, че харчи за отбрана под договореното в НАТО ниво от 2 на сто от своя БВП. Той призна, че все пак решението за „Северен поток 2“ принадлежи по право на Германия.

Подобни статии

Back to top button