Последни новиниСвят

САЩ и Великобритания със заявки за “феноменална” сделка

По време на посещението си във Великобритания американският президент Доналд Тръмп отново засвидетелства подкрепата си за излизането на Обединеното кралство от ЕС след като преди заминаването си за Лондон подчерта, че страната трябва да го направи без сделка. 

Мисля, че Брекзит ще се случи, и той трябва да се случи, заяви Тръмп на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей. Той изрази увереност, че САЩ и Великобритания могат да сключат “феноменална търговска сделка” след Брекзит, чиято крайна дата е 31 октомври т.г. Съюзът между САЩ и Великобритания е най-великият, който светът някога е виждал, каза Тръмп, който е на тридневно държавно посещение в Обединеното кралство.

По време на срещаа си Доналд Тръмп и британският министър-председател Тереза Мей са обсъдили и кризата с Иранската ядрена сделка. Двете държави са решени да не позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, даде да се разбере американският президент. Той отново призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.


Тереза Мей похвали “скъпоценната и дълбока” специална връзка между САЩ и Великобритания. В същото време Мей призна за различия с Тръмп за климатичните промени и по темата за Иран, предаде Асошиейтед прес.

“Сътрудничеството и компромисът са основата на силните съюзи”, каза Мей на Тръмп.

Доналд Тръмп е имал днес 20-минутен разговор по телефона с Борис Джонсън, смятан за фаворит в надпреварата за приемник на премиера Мей, която обеща да подаде оставка на 7 юни.

Джонсън е отклонил поканата за среща лице в лице с госта поради предварително поет друг ангажимент, според политическия редактор на телевизия Ай Ти Ви Робърт Пестън.

Позовавайки се на източник, близък до Джонсън, Пестън каза, че Тръмп е предложил да се срещнат лично. Джонсън обаче трябвало да присъства на събитие с участието на други претенденти от Консервативната партия за поста на Мей по-късно днес. Според същия източник разговорът между Тръмп и Джонсън бил приятелски и продуктивен.

Преди да пристигне във Великобритания Тръмп обсипа Джонсън с похвали, като каза, че бившият кмет на Лондон и бивш външен министър би свършил “много добра работа” като следващ премиер.

Подобни статии

Back to top button