Последни новиниСвят

САЩ и Китай възобновяват търговските преговори

САЩ и Китай се съгласиха да възобновят търговските си преговори, а Вашингтон няма да налага нови тарифи върху китайския внос, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на Синхуа.

След срещата днес между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака Тръмп каза, че преговорите са “отново в ход”. Той подчерта, че срещата е преминала “отлично”.

Според Синхуа двамата лидери са решили да се търси начин за деескалация на проточилата се търговска война между двете могъщи икономики. Си Цзинпин е изразил пред Тръмп надежда, че САЩ ще се отнасят справедливо към китайските компании.

Спорът вече причини загуби за милиарди долари за китайски и американски компании, а освен това се отрази зле на производството, доставките и пазарите в глобален мащаб. Предполагаемото примирие между Тръмп и Си, които досега са демонстрирали приятелски взаимоотношения, спира протекционистичните мерки, за да даде път на нови двустранни преговори по спорните детайли, коментира АП.

Връщането на масата на преговорите слага край на 6-седмична безизходица, която разтревожи компании и инвеститори, и поне временно успокоява опасенията, че двете най-големи икономики в света се насочват към нова Студена война. Все още не е ясно обаче дали те могат да преодолеят различията, които доведоха да провала на предишното примирие, постигнато на срещата на върха на Г-20 миналата година.

Притесненията от безизходица накараха инвеститорите да очакват смекчаване на паричната политика от централната банка и да се насочат към активи-убежища. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се срина до най-ниското си ниво от години. Японската йена, която традиционно се възползва от търсенето на качествени активи от инвеститорите, поскъпна, а американският долар понижи курса си спрямо основните валути, включително спрямо китайския юан. Фондовите пазари се насочваха нагоре или надолу при всеки нов обрат на търговската война.

След провала на преговорите на 10 май Тръмп повиши митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%. През последните дни той заяви, че следващата стъпка може да са мита от 10% върху целия останал внос от Китай – стоки на стойност около 300 млрд. долара, включващи от смартфони до детски дрехи.

Друго голямо препятствие е поставянето на Huawei Technologies в черния списък на САЩ заради опасения за националната сигурност. Мярката заплашва да отреже достъпа на китайския гигант до американски технологии. Администрацията на Тръмп лобира пред съюзници от цял свят да не купуват оборудване на Huawei, което според САЩ може да бъде използвано за шпионаж в полза на Китай.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Путин отрече либерализма и бе нападнат от евролидери

Подобни статии

Back to top button