На ФокусСвят

САЩ обвини Иран за атаките в Оманския залив

САЩ обвиниха Иран за атаките срещу танкери в Оманския залив. От американското централно военно командване разпространиха видеоклип, който по думите им показва ирански сили да премахват невзривила се мина от един от танкерите, които се предполага, че са били обект на атаката. Иран отрича да е намесен в предполагаемите атаки.

Разпространеното тази сутрин черно-бяло видео показва лодка, която приближава танкер. Един от качилите се в лодката премахва предмет от танкера. Според американските военни предметът е невзривила се мина, a тези в лодката са иранци.


По-рано държавният секретар Майк Помпейо обвини Иран в “безочливо нападение” на два петролни танкера в Оманския залив като добави, че САЩ ще защитят себе си и своите съюзници от иранската агресия в региона.

Помпейо заяви, че обвиненията са на базата на данни от разузнаването, типа използвани оръжия и нивото на експертиза, необходимо за осъществяване на подобно нападение.

Помпейо каза още, че случилото се е в отговор на оказвания дипломатически и икономически натиск върху Иран с цел страната да седне на масата на преговорите за ядрената си програма.

“Иран трябва да отговори на дипломатическите действия с дипломация, не с терор, кръвопролития и изнудване”, поясни Помпейо.

Междувременно две официални лица, пожелали анонимност, цитирани от „Вашингтон поуст“, са заявили пред репортери, че предполагаемата атака носи ирански отпечатък. Били са представени и снимки на незадействано взривно устройство, поставено на един от танкерите. По думите на официалните лица не се знае със сигурност къде е било произведено това устройство.

От своя страна иранската мисия в ООН отрече каквато и да е намеса и определи обвиненията на Вашингтон като “подстрекаващи” и “иранофобски”.

Случилото се се разглежда като ескалация на напрежението в съревнованието между Съединените щати и Иран за влияние в Близкия изток.

Администрацията на президента Доналд Тръмп затегна икономическите санкции срещу Техеран след като оттегли САЩ от историческото споразумение за ядрената програма на Иран. Според експерти, цитирани от „Вашингтон поуст“, в отговор Иран и неговите съюзници са предприели калибрирани атаки по американски интереси в това число по международната търговия на гориво.

Съединените щати обмислят ответни действия като един от спряганите варианти е военен ескорт на танкерите, които минават през този регион.

Подобни статии

Back to top button