Последни новиниПравославие

Чудотворната икона “Св. Богородица Умиление” – една от най-големите светини

„Св. Богородица Умиление“ (Елеуса) е една от трите икони (заедно с Рилската и Троянската), събирани на едно място за поклонение по време на кампанията „Не сте сами“ през 2007 г. за освобождаването на българските медици от либийския затвор. Веднага след поклонението сънародниците ни бяха освободени…

Не е известно времето на точното й появяване в манастира. В началото на ХIV в. тя вече е в обителта(Бачковския манастир) – според едни, подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други – „прелетяла“ от грузински манастир в Атон заради проявено към нея небрежие и избрала близката до манастира местност „Клувията“.

При „кацването“ лумнал неопалващ огън. Двама пастири – брат и сестра я открили и съобщили в манастира за чудото. Братята с лития пренесли иконата в църквата „Св. Богородица“. Поставили я на иконостаса, но на сутринта иконата изчезнала. Намерили я в „Клувията“. Пренесли я отново в мнастира, но чудното „бягство“ се повторило и потретило. Един от монасите разказал на братята, че св. Богородица насън му казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място в храма, както и ако на втория ден на Великден я „отвеждат“ до старото ѝ място. Оттогава ежегодно иконата се пренася с лития до „Клувията“, където се отслужва молебен. На мястото, където светият образ бил открит, бликнал извор с лековита вода. И до днес иконата е в съборната църква на манастира.

Много са чудесата, които св. Богородица умиление извършва. Знае се, че иконата помага особено много за сдобиване с рожба, но тя откликва и при всяка молба, отправена с чисто сърце и искрена вяра.

За още подобни материали последвайте Bulletin.bg във Facebook

Запознайте се с чудотворната икона „Света Богородица Осеновица“

Подобни статии

Back to top button