БългарияПоследни новини

Седмокласниците на матура по БЕЛ

Днес се провежда националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) след 7 клас. Изпитът започна в 9 часа и е с продължителност 150 минути. Денят е неучебен в цялата страна.

Учениците трябва да носят черен химикал, служебна бележка, документ за самоличност или бележник. Изпитният материал на всеки седмокласник ще съдържа уникален баркод. Учениците ще полагат изпита в училищата, в които учат. 

Забранени по време на външното оценяване са мобилните устройства и справочниците. Изпитът се състои от два модула, като учениците ще могат да излизат от класните стаи след първия. Резултатите ще станат ясни до 27-и юни. 

И 17-и и 19-и юни ще бъдат неучебни дни за всички училища заради провеждането на матурите за седмокласниците, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В сряда ще се проведе изпитът по математика, а на 21-ви юни ще бъде изпитът по чужд език, който се заявява по желание. 

Общо седмокласниците, които ще се явят на т. нар. „малки матури“ са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали, а над 16 000 квестори ще осигуряват нормалните условия в изпитните дни. 

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Той бе изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката.За първи път през тази година, откакто през 2008 г. се организират държавните зрелостни изпити в 12-и клас, външното оценяване в седми клас няма да е в един ден с матурите за зрелостниците. 

За първи път през тази години изпитните работи на седмокласниците ще се проверяват електронно. Те ще бъдат сканирани, а на всеки от листовете за отговорите ще има индивидуален баркод за всеки ученик. Затова седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, както зрелостниците на матурите в 12-и клас.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела на седмокласниците да са спокойни на изпита, да работят по всички изпитни задачи, да са концентрирани и да вярват в себе си.

Преди дни излязоха резултатите от матурите на дванадесетокласниците. Резултатите именно по Български език и литература са най-ниските от въвеждането на формата на изпита през 2008 г. – Добър 4.06. По-ниски бяха резултатите и на зрелостните изпити по биология, философия и география.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button