БългарияПоследни новини

СИЛНА ВОЛЯ: Българин покори връх в инвалидна количка

Историческо изкачване на Черни връх – за първи път човек с увреждания изкачи най-високия връх на Витоша (2290 м) в инвалидна количка на ток, създадена от наши изобретатели.

Това направи 37-годишният Владимир Гюров. Той е обездвижен от гърдите надолу след инцидент при тренировка с шосейно колело преди 18 г. Маршрутът на изкачването му беше от хижа „Алеко“ през Зелената писта и базата на РВД, съобщи „24 часа“.

връх, инвалидна количка
снимка: БТВ

Осъществяването на мечтата е благодарение на българско изобретение. Ивайло Колев и екипът му са изобретателите на първата електрическа инвалидна количка у нас, която може да се движи по всякакви терени. От кал и пясък до камък и чакъл. Той няма образование по механотехника.

„Запознахме се с хора с увреждания, които тренират баскетбол. Това беше стартът на нашия проект, видяхме изключителният им хъс и решихме, че трябва да направим нещо, да им помогнем“, обясни Ивайло Колев пред bTV.

Разработената количка позволява на хората с увреждания да се придвижват сами и в градски условия, и по пресечени терени, в участъци с кал, пясък, чакъл. Безопасно се преодоляват наклони, дори стълби, казват от екипа.

Екипът има подкрепата на Агенцията за хората с увреждания.

Въпреки че животът на Владимир се променя драстично преди почти 20 години, той не се отказва да спортува. Тренира баскетбол, тенис на корт, колоездене и кара ски. Днес вече е с още един връх по-високо от всички, които се отказват в подножието.

„Достатъчно активно си живея живота. И самият факт, че съм тук и сега с това интересно съоръжение. Мисля, че са малко и здравите прави хора, които са се качвали на Черни връх“, сподели Владимир.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button