БългарияПоследни новини

Силните валежи продължават в 10 области на страната

За 10 области на страната днес има обявен жълт код за интензивни валежи, сочат данните на НИМХ. Там количествата за денонощието ще са между 15 и 30 литра на квадратен метър с отделни порои до 50 литра на квадратен метър.

валежи
източник: НИМХ

Въпреки валежите времето остава топло и задушно с температури между 28 и 33 градуса на различни места в страната. Валежите ще са на по-малко места в сравнение с предишните дни – около и след обяд ще обхванат Предбалкана, Стара планина и почти цялата южна половина на страната. Ще се оформят летни бури с краткотрайни интензивни валежи и гръмотевична активност. Има условия и за градушки.

По Черноморието също очакваме превалявания – с по-голяма вероятност по южното крайбрежие. Температурите там – около 28-30 градуса на въздуха и 26-27 градуса – на морската вода.

Следващите няколко дни ще са особено горещи в югозападните и централните южни части на континента. Очакват се жеги с температури около 42 градуса, с усещане за още по-голяма горещина.

У нас в четвъртък времето ще е сухо и горещо. В петък и събота очакваме преминаване на студен фронт с валежи и гръмотевици, но в неделя и в началото на новата седмица отново ще бъде сухо и горещо. Дневните температури ще са най-високи в четвъртък и петък, със стойности до 32-33 градуса.

От над 80 хил. мълнии, паднали над Балканите през последното денонощие, 25 хил. или близо 1/3 са били над България. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button