БългарияНа Фокус

СЛЕД ДЪЖДОВЕТЕ: 10 язовира под наблюдение

10 язовира остават под наблюдение след проливните дъждове в страната през последните няколко дни.

„Наблюдаваме над 10 язовира, някой от тях преливат.“

Това заяви пред БТВ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

По думите му е овладяна ситуацията с язовира край село Тутраканци край провадия. От МВР съобщиха, че обстановката е овладяна, но частичното бедствени положение остава.

Цяла нощ продължи източването на язовира. Два екипа на пожарната и хидро-модул са изпратени на място. Местните жители са евакуирани, след като няколко къщи в покрайнините на града бяха застрашени от наводненията в следствие на проливните дъждове. Полицаи охраняват имотите, докато местните жители са изведени в безопасност. 

В късните часове на нощта нивото на водата в язовира започна да спада. Над язовирната стена се появиха чували с пясък, а с помощта на багер беше разширен преливникът. Кметът на съседното село Бозвелийско също е предупреден да се готви за евакуация на жителите, ако се наложи. 

Тази сутрин ще се реши дали евакуираните жителите ще може да се върнат по къщите си. Очаква се да се вземе решение и дали язовирът да бъде източен напълно или само да се ремонтира стената му. 

По отношение на същия язовир председателят на ДАМТН заяви, че ситуацията е овладяна, а нивото на водата е 6м. под преливника. По думите му евакуацията на жителите се е наложила заради състоянието на язовирната стена.

„Имаше възможност стената да се скъса“, отбеляза Горновски.

Той обясни, че за този язовир са били издадени две предписания. Едното е било за разширение за преливника, а другото е за изпускателна. Основният изпускател не работи, подчерта шефът на ДАМТН.

По думите му само за миналата година са издали 600 акта за стопанисване на язовири.

Горновски поясни, че над 500 язовира са дадени като опасни, а над 400 са за спешен ремонт. Той призова собствениците на язовири и кметовете да внимават когато подписват договори с концесионери, тъй като много важно е поддържането им.

Подобни статии

Back to top button