Последни новиниСвят

След серия неуспехи Тереза Мей подава оставка

Премиерът на Великобритания Тереза Мей си  тръгва от поста днес. Тя ще подаде оставка и като председател на британската Консервативна партия. След това започват сложни процедури по избирането на неин заместник.

Премиерът на Великобритания може да се оттегли само ако може да представи на държавния глава – кралица Елизабет II, кандидат за поста, който се ползва с подкрепата на определено мнозинство в долната камара на парламента.

До 10 юни ще се приемат кандидатури. От 13 юни депутатите-консерватори ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите, като ще се гласува тайно. Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг ще отпадне. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове.

Във втория кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове.

По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, докато останат двама кандидати.

След това ще има и национален вот на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира между двамата финалисти.

До момента Тереза Мей управляваше с минимално мнозинство от 5-има депутати. Това означава, че избирането на нейн наследник ще бъде трудна задача с оглед на факта, че той трябва да получи подкрепата на почти всички консерватори. 

Обявяването на оставката на Мей дойде след като парламентът на Великобритания три пъти отхвърли предложението на правителството за Брекзит.


Основните спорни точки на сделката се оказаха т. нат. ирландски „бекстоп“, който отрежда да няма твърда граница с Ирландия след развода с ЕС и разпоредбите за митническия съюз. 

Великобритания има срок до края на октомври да постигне съгласие за начина, по който ще излезе от ЕС, иначе ще станем свидетели на т. нар. „твърд“ Брекзит. 

Подобни статии

Back to top button