БългарияПоследни новини

Стана ясно колко искат САЩ за изтребителите F-16

2 млрд. и 200 млн. лева. Такава цена са заявили на България от САЩ за закупуването на изтребителите F-16 за модернизиране на военно-въздушните сили на страната ни.  Новината обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Офертата беше предадена още в понеделник, но до момента не се знаеше колко точно искат американците. На практика това е с около 400 млн. лева над цената, която първоначално България планираше да плати за осем нови изтребителя.

Народното събрание отпусна 1,8 млрд. лева за закупуването на изтребителите. Междувременно, парламентът разреши отклонение в сумата, а днес стана явно, че финансовото министерство планира нов дълг от малко над 300 милиона лева, именно заради новите военни самолети.

Припомняме, че тази пролет бе взето решението България да закупи нови американски изтребители F-16 пред шведски “Грипен” за модернизация на армията ни. Според военните експерти F-16 са по-добрият избор, тъй като се произвеждат от приятелска държава членка на НАТО, а не неутрална страна като Швеция.

Освен това F-16 могат да изпълняват много повече задачи и макар цената им да е по-висока от тази на “Грипен”, в дългосрочен план поддръжката ще е по-евтина, а ползите от този тип бойни самолети – по-големи.

До избора на България за F-16 се стигна след връщане на процедурата по избор на по-заден етап заради подозрения, че по време на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Радев, държавният глава (който е бивш ръководител на военно-въздушните ни сили) е повлиял на избора, като е лобирал за “Грипен”.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button