Последни новиниСвят

Съобщиха първите вероятни причини за пожара в Нотр Дам

Неизгасена цигара или електрическа повреда може да са причинили пожара в готическата катедрала Нотр Дам. Това са първите официално оповестени възможности за причината за огнената стихия, която изпепели храма. Информацията е на френската прокуратура. 

Разследващите не са установили каквито и да било престъпни намерения за унищожаването на Нотр Дам, отдавайки случилото се на случайността. 

Френските следователи разглеждат много хипотези, включително неправилно функциониране на електрическата система или пожар, който е започнал от незагасена цигара, се казва в изявление, което показва, че няма доказателства, които да подкрепят каквато и да е теория за „престъпния произход“ на огъня.

В изявлението се казва, че предварителните заключения се основават на разговори с около 100 свидетели, но се подчертава, че разследването все още не е изяснило причината за пожара.

През април говорител на фирма за скеле „Le Bras Freres”, която е участвала в реставрационни работи, призна, че работниците са пушили на място от време на време.

В средата на април вековната готическа катедрала Нотр Дам избулна в пламъци, които унищожиха голяма част от покрива й. За щастие, най-ценните реликви в храма останаха непокътнати. Пожарът започна по време на ремонтни дейности в Нотр Дам.

Стотици хора, включително и много богати французи обещаха да дарят огромни средства за ремонта и реставрацията на паметника на културата. Преди няколко седмици пък в опустошения от пожара храм се проведе първата литургия след трагедията. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button