На ФокусСвят

Тръмп стана първият американски президент, стъпил в КНДР

Американският президент Доналд Тръмп се среща с лидера на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун в демилитаризираната зона на Корейския полуостров и двамата си стиснаха ръцете. След това Тръмп премина на севернокорейска територия.

Макар в миналото двама други президенти на САЩ да са пребивавали в КНДР – Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г. – тогава те не са били действащи държавни глави на САЩ, а вече бивши президенти. С днешното си действие Тръмо стана първият действащ американски президент, стъпил на севернокорейска територия.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, КНДР
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
снимка: Flashnews

След заседанието на форума Г-20 в Осака Тръмп се отправи на държавна визита в Южна Корея. Непосредствено преди пристигането си в страната чрез Туитър той покани лидера на Северна Коеря Ким Чен-ун да се срещнат в демилитаризираната зона. Така се стигна и до днешното историческо ръкостискане.


Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. “Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията”, обяви той и добави, че се чувства прекрасно.

Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече “смел и решителен акт”, който “означава, че искаме да сложим край на неприятното минало”.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, КНДР
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
снимка: Flashnews

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на живо по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Президентът на демократичната Южна Коеря Мун Дже-ин , който придружава Тръмп, похвали него и Ким за проявената “такава смелост” и изрази надежда, че Тръмп “ще остане в историята” като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров, допълва БТА.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, КНДР

През 2018 г. Тръмп и Ким преговаряха в Сингапур, което бе първа среща на лидери от Вашингтон и Пхенян. Тогава бе подписано споразумение, според което Северна Корея ще се разоръжи ядрено, а САЩ ще гарантират нейната сигурност. Втората тяхна среща бе в Ханой през февруари т.г., но на нея двамата не постигнаха съгласие и се разделиха, без да подписват нищо, припомниха агенциите.

Демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, беше затворена за туристи от севернокорейска страна, подхранвайки спекулациите за възможно едновременно посещение на лидера на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун и на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

“Демилитаризираната зона беше затворена за туристи”, съобщи агенция Корьо турс, основната туристическа агенция, организираща посещения на чуждестранни посетители.

В момента Доналд Тръмп се намира на посещение в Южна Корея. Той покани Ким да се срещне с него за символично ръкостискане на разделителната линия, припомня АФП.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button