БългарияНа Фокус

Ученикът, вербуван от „Ислямска държава“ се връща в клас

Момчето, което е било вербувано от „Ислямска държава“, е на училище от днес, съобщава в. „Марица“. Според изданието преподавателите са инструктирани да направят крачка назад и да не се намесват. Случая поемат изцяло психолозите на МВР. Целта е подкрепата да се осъществи от подготвени кадри и да не се всява смут и паника сред останалите родители.

Деветокласникът от елитна пловдивска гимназия, бе задържан в четвъртък в спецакция на ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура. Впоследствие е преценено, че момчето трябва да остане в домашна, а не да бъде в изолирана среда.

При обиска на тавански помещения, които тийнейджърът е ползвал, са открити материали за изготвяне на бомби – два пластмасови съда един в друг, разстоянието между които е било пълно с пирони.

Тийнейджърът е свръхинтелигентно момче, с много задълбочени познания по химия и електротехника. Привличането му от вербовчици на „Ислямска държава“ е продължило повече от година. Семейството първо е забелязало промените в поведението на сина си и е потърсило помощ от психолози, като е оказало и пълно съдействал на ДАНС.

Събитията от последните дни предизвикаха тревога сред училищните директори, които са пестеливи в коментарите. Признават обаче, че не са подготвени да се справят с подобна ситуация и се нуждаят от подкрепа.

На този етап от Регионалното управление по образование се въздържат от изрични указания до училищата за евентуални разговори с децата на тема радикализация и тероризъм в Часа на класа. Началникът Иванка Киркова обаче подчерта, че това се прави при всеки подходящ случай.

Ако тази статия Ви е харесала, може да ни последвате във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button