Последни новиниСвят

Хакер проникна в мрежата на НАСА с компютър за 35 долара

Хакер е проникнал в един от центровете на НАСА с мини компютър за 35 долара, предава Франс прес. Това се е случило миналата година, уточнява изданието.

Атаката е принудила американското космическо ведомство да изключи временно системата си за управление на полетите. Хакерската намеса е страртирала през април 2018-а и е продължила близо година. Жертва е станала известната Лаборатория за ракетни двигатели (JPL) на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Използван е бил мини компютър Raspberry Pi с размерите на кредитна карта и включващ се към телевизионен приемник. Той се използва от децата в развиващите се страни, за да се учат да програмират. Въпросният компютър се свързал с мрежата на JPL и са били източени солидно количество данни.

Общото количество извлечени данни са 500 мегабайта – идващи от една от главните системи за мисии. Изтеглените файлове са били 23. Двa oт тяx ca cъдъpжaли инфopмaция зa Peглaмeнтитe зa мeждyнapoдния тpaфиĸ нa opъжиe. Te ĸoнтpoлиpaт пpeнoca нa вoeнни и ĸocмичecĸи тexнoлoгии, във вpъзĸa c миcиятa дa ce нaпpaви нayчнa лaбopaтopия нa Mapc.

Сред останалите фигурират конфиденциални файлове, като този от марсохода „Кюриосити“, както и файл, който е бил защитен от закона за контрол за износ на технологии, които биха могли да имат военно приложение.

Хакерът е могъл да проникне в две от трите основни мрежи на Лабораторията за ракетни двигатели.

Космическият център за управление на полетите в Хюстън е прекъснал връзката си с портала на JPL, за да избегне хакването и на неговата мрежа. През месец март той все още не беше възстановил изцяло връзката си.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button