БългарияНа Фокус

ЧЕЗ-България бе продадена – ето кой я купи

Бизнес групата “Еврохолд” обяви, че е сключила договор за покупката на ЧЕЗ-България.

Енергоразпределителното дружество и другите фирми на ЧЕЗ у нас ще станат собственост на холдинга срещу 335 милиона евро.

Парите са собствен капитал на “Еврохолд” и банков заем, а договорът е подписан днес. Сделката е за общо 7 фирми на ЧЕЗ у нас.

“Еврохолд” вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал”, допълват от дружеството.

От съобщението става ясно още, че висшият мениджмънт на “ЧЕЗ България” ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, ще остане в компанията, “за да се гарантира плавен преходен период в управлението”.

Преди финализирането на сделката тя трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи. Имченно това препъна предишният купувач на активите на ЧЕЗ – компанията “Инерком” на Гинка Върбакова.

След като Комисията за защита на конкуренцията не позволи на дружеството да финализира сделката, чешкият собственик започна да търси нов купувач.

Консултанти на “Еврохолд” по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската – “Стоева, Чомпалов и Знеполски”. Консултанти на “ЧЕЗ Груп” са адвокатските дружества Skils s.r.o. и “Пенков, Марков и партньори”.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button