Последни новиниСвят

Ще избере ли “Фолксваген” Турция?

В надпреварата за страна домакин на новия завод на “Фолксваген” на Балканите останаха само две държави – България и Турция. Според Анкара те ще спечелят доверието на германския автомобилен концерн. 

Това личи от изказването на шефа на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската президентска служба Арда Ермут пред германското издание “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

“Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката”, уверява Ермут. 

По думите му обаче на фона на разведряването в отношенията между Турция и Германия именно южната ни съседка може да приюти големия завод.

Разширяването на производствените мощности на германския концерн е особено наложително. Пред Ханделсблат шефът на Шкода, която е дъщерна фирма на “Фолксваген”, уверява, че могат да продават 100 хиляди автомобила повече, ако имаха съответния производствен капацитет.

“Имаме потенциал да увеличи продажбите си до 2 милиона автомобила през следващите 10 години”, казва пред германското издание Бернхард Майер. Миналата година са били произведени 1,2 милиона шкоди.

От турска страна засега не съобщават никакви подробности относно хода на преговорите – за да не повлияе това на водените разговори. Анкара обаче определено се надява в бъдеще да бъде не само пазар, но и производител на въпросните марки автомобили.

Решението къде “Фолксваген” да изгради новия си завод трябваше да бъде взето преди близо два месеца. От компанията обаче обявиха, че ще го оповестят през есента. Според анализатори причината бяха предстоящите тогава европейски избори. 

България също има шансове да стане дестинацията, която “Фолксваген” може да избере. Сигнали за това бяха дадени при посещението на президента на Германия у нас преди месеци.

Ако тази статия ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button