БългарияНа Фокус

ГЕРБ настоява за субсидия 1 лев, но въпрсът се решава на консултации

ГЕРБ продължава да настоява партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев за всеки действителен глас. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на Коалиционния съвет с “Обединени патриоти”, насрочен за разговори по темата.

“ГЕРБ продължава да стои, така, както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от един лев”, каза премиерът Борисов.

По думите му обаче между коалиционните партньори ще бъде постигнат консенсус по въпроса след провеждане на консултации. 

“В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от “Обединени патриоти”, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече”, подчерта Борисов. 

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на дъравната субсидия за партиите, реши Съветът на упраляващата коалиция. От “Обединени патриоти” инициират разговорите с аргумента, че решението не трябва да е прибързано. Лидерът на НФСБ подчерта, че партиите в управляващата коалиция имат общо становище, че размерът на субсидиите трябва да бъде намален, но трабват и промени в Закона за политическите партии.

Коалиционният съвет между ГЕРб и ОП се наложи след като от ВМРО, НФСБ и “Атака”, макар и да подкрепиха на първо четене решението за намаляване на субсидиите, изразиха притеснение, че това може да сложи край на многопартийната система в България и да доведе до фалит на политическите партии. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори заплаши, че ако предложението на ДПС частни фирми да могат да попдпомагат политическите партии се приеме, партията му ще напусне управлението. 

Пред медиите на влизане в правителствената сграда своите коментари направиха само представителите на НФСБ и “Атака”, които заеха противоположни позиции. Хората на Волен Сидеров държат субсидията за партиите да остане 1 лев, каквото беше предложението на ГЕРБ и на лидера на партията Бойко Борисов.

От “Атака” обаче се обявяват срещу възможността за дарения от бизнеса. По думите на Десислав Чуколов не може да има спонсорства. Когато се гласува закон, сигурно трябва да се казва “този закон е с любезното съдействие на еди кой си”, каза на влизане в МС депутатът от ОП. Според другия партньор в малката коалиция, НФСБ, свалянето на парите за партиите, които превежда бюджетът, е било осъществено твърде необмислено.

“Ще потърсим разумно и колективно решение, като е възможно да не постигнем общо решение. Много прибързано бяха взети решенията и е нужен мащабен диалог”, коментира преди КС лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той се обяви против дискусия по въпроси от референдума, защото “можеше да има въпроси, които да фалират държавата, като това – ДДС-то да стане 1 лев”.

От ВМРО държат субсидията да е намалена, но до някакви по-разумни нива, като 5-6 лв. за действителен глас. Твърдо против свиването й до левче са от ДПС и БСП. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button