Последни новиниСвят

Гумени куршуми срещу участници в забранен гей парад в Истанбул

Полицията в Истанбул разпръсна със сила участниците в забранен от властта гей парад в града. За целта са използвани гумени куршуми и сълзотворен газ, предава Агенция „Франс прес“.

Хиляди хора се събраха близо до булевард Истиклял и до площад Таксим, където първоначално организиторите бяха планирали да протече шествието.

Частите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството, което скандираше: „Всички заедно срещу фашизма!“ и „Няма да мълчим!“, предаде АФП.

Амнести интернешънъл призова в петък Турция да отмени „произволната забрана“. Властите оправдаха решението си с желанието да запазят обществения ред. „Това е напразен опит да се заличи от общественото пространство група, която е смятана от валийството за „социално отблъсваща“, заяви организацията в съобщение.

Валийствата в егейския регион на Измир и средиземноморския на Анталия също забраниха проявите на ЛГБТ общността в началото на месеца, напомни Амнести интернешънъл.

Последният разрешен гей парад в Истанбул през 2014 г. привлече десетки хиляди участници и бе едно от най-големите събития, организирани от ЛГБТ общността.

Същевременно над 150 000 души участваха в гей парада в Ню Йорк, който продължи няколко часа вчера. Зрителите на пъстрото шествие бяха 4 милиона, предаде Ройтерс.

Парадът започна по обед местно време. Гей паради се проведоха вчера и в редица други американски градове.

По традиция през юни се провеждат гей паради в целия свят. В Северна Македония в събота се състоя първият гей парад в историята на страната.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button